” – Vez că așe-i carnia die cocoș, mai tare, nu-i ca ceie die pui uări die găină. Îi mai roșioaie, da Doamnie bună-i și ce mâncare gustoasă iesă din iea! Numa’ că trebe să ai răbdare cu iea, că a hierbe mai încet.
Aista cocoș îi tumna mândru și fain! Și bugăt die gras! Să vedioe că di la casă! Cocoșii nu-s ptiar așe grași ca găinile da aista ptiar că-i galbân și are unsoare! Amu știi ce-i face? Ti punie și-i diesface di cătă carnie unsoarea și o tai mânânțăl. Faci jumeri și în unsoarea care rămânie poț face tocana. 

Tai carnia din cocoș pă care vrei să o pui în popricaș. Că nu-i punie tăt cocoșu, mă gâniesc, că-i mare și-i mai face oarice din iel. Așe dară! Tai carnia dărăburi potriditie. Și pticioarile dacă le tai să le faci dărăburi mai mnici că uită numa’ ce mari îs! Da dacă tai și ciontu, cum ț-am mai spus, nu-l zdrobdi, taie-l cu on hirezuț, să nu faci aștii pân tocană, că aceie nu-i tocană cu cioantie zdrobditie pân iea!

Amu, după ce s-o toptit unsoarea, îi vediea, îi ca auru die faină! Pui carnia în unsoarea ceie și o friji binie pă tăitie părtâle. Pui sare și mai pui o lingură bună die poprică dulce. Amesteci, nu arz poprica că mintienaș pui apă caldă cât să treacă păstă carnie. Lași așe să hiarbă încetuț până ce carnia să face aproape die tătuli. Scoț carnia dietilindi înt-on blid die plev ș-o țâi acole la cald pă șpor, pă lângă oale. Până o hiert carnia tu trebe să speli și să tai mânânțăl o legătură bună die ciapă verdie și una die ai. Mai speli și tai coștie fo tri thipăruși dulci mari, thipăruși grasă, roșii, galbinie, verz, cum ai, da gâniești că-i mai mândră mâncarea dacă ai colori mai multie pân iea, dreptu-i? Tăt amu opărești, corățăști și tai coștie patru, cinci porodici.
Noa! Ai scos carnia din laboș și în unsoarea rămassă pui pă rînd ciapa, thipărușile și porodicii. Mai pui sare, poț punie și thiperi cî die binie! Noa le-ai pus tăitie pă rând cum ț-am spus, le lași să hiarbă, da nu să să zdrobască! Să să moaie da să rămâie forma lor!

Până hierb iele acolo faci on aluat din oauă cu fărină, on aluat nici tare gros da nici tare subțâre. Așe potridit, ca on groștior mai gros. Aista-i aluatu pântu galuștie. Pui în iel și o mână bună die petrinjel verdie.

Ai gătat aluatu, pui napoi carnia în laboș, amesteci, mai lași să hiarbă laolaltă și pui și galuștile. Cum le pui? Așe le pui cum vrei! Uări le iei cu o lingură și tăt sloboz în popricaș, uări le treci pân plevu die galuștie. Le poț hierbe și pă aieste în popricaș uări dietilindi în apă clocotită cu sare. Când îs hiertie le treci pân lășcar și le lași să să scurgă. Galuștile ieste le pui în blid lângă popricaș. Uări le amesteci cu popricașu. Așe faci cum vrei și cum țî mai la-ndămână.
Să hie înt-on cias bun și s-aveț sânătatie!”