fbpx
3.7 C
Cluj-Napoca
AcasăJUSTIȚIEExpoziţie fotografică despre lagărul de muncă de la Periprava, de ziua naţională...

Expoziţie fotografică despre lagărul de muncă de la Periprava, de ziua naţională de cinstire a martirilor din temniţele comuniste

Publicat în

spot_img
spot_img

Profesorul Ábrám Zoltán de la Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) din Târgu Mureş a inaugurat marţi, de ziua naţională de cinstire a martirilor din temniţele comuniste, o expoziţie fotografică despre lagărul de muncă de la Periprava, la 60 de ani de la condamnarea şi exilarea bunicului său în acest loc din Delta Dunării.

„De doi ani, data de 14 mai este ziua naţională de cinstire a martirilor din temniţele comuniste, fiind instituită prin Legea nr. 127/2017. În noaptea de 14 spre 15 mai 1948 au fost arestaţi mii de tineri, anchetaţi, ulterior condamnaţi şi repartizaţi în puşcăriile şi lagărele de exterminare. (…) Bunicul meu a fost condamnat, fără vină, în anul 1959 şi exilat în lagărul de muncă din Delta Dunării, Periprava, de unde s-a eliberat cu amnistie în anul 1963. În toamna anului 2017 am făcut o vizită în satul Periprava şi împrejurimi, la locul fostului lagăr de muncă, în prezent punct turistic ‘Ultima Frontieră’, în cimitirul satului şi, astfel, a luat naştere această expoziţie fotografică”, a arătat Ábrám Zoltán.

Artistul fotograf prezintă în imagini ruinele fostului lagăr de muncă din Periprava, imobilul în care locuia torţionarul Ion Ficior, ruinele fostei popote, imagini din cimitir şi imaginea satului actual.

Concomitent cu comemorarea victimelor comunismului, la Galeria de Artă Unirea din Târgu Mureş se comemorează victimele Genocidului Armean, prin expoziţia aceluiaşi fotograf, intitulată „Trecut şi prezent armean”.

„Tragedia comunităţii armene din Turcia a început la data de 24 aprilie 1915 când, la Constantinopol, au fost arestaţi liderii religioşi şi intelectuali, urmat de exilul şi eliminarea populaţiei armene care a cauzat un milion şi jumătate de victime. Romanul lui Franz Werfel, ‘Cele patruzeci de zile de pe Musa Dagh’ are mesajul că fiecare popor, fiecare comunitate are obligaţia de a comemora sacrificiile şi suferinţele strămoşilor”, se precizează în prezentarea celei de-a doua expoziţii.

Expoziţia „Periprava” şi expoziţia „Trecut şi prezent armean” sunt organizate în colaborare cu Asociaţia Artiştilor Plastici Mureş.

Autorul expoziţiilor, Ábrám Zoltán, predă disciplina Igienă la Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie din Târgu Mureş, iar interesul pentru arta fotografică s-a manifestat în timpul anilor de studenţie.

Ábrám Zoltán a participat la mai multe expoziţii colective şi a organizat cinci expoziţii personale, „Africa de Sud în fotografii”, „Fereastră deschisă spre lume”, „Trecut şi prezent armean”, „Viaţa reformată din Ardeal”, cea mai recentă fiind „Periprava”.

Expoziţiile „Periprava” şi „Trecut şi prezent armean” se pot vizita până la data de 24 mai.

Redactia

Articole recente

”Timișoara Muzicală” își va deschide peste câteva zile porțile, în capitala Banatului

Opera Gala, Turandot sau Otello sunt doar câteva dintre spectacolele de operă la care timișorenii și nu numai își pot cumpăra deja bilete, în vreme ce Filarmonica Banatul este pregătită să pună în scenă o serie de recitaluri și concerte simfonice care cu siguranță vor satisface și cele mai exigente pretenții ale melomanilor.

Corona Braşov a câştigat titlul de campioană la hochei

CSM Corona Braşov a câştigat, miercuri seara, Campionatul Naţional de hochei pe gheaţă şi a realizat o triplă istorică, după ce în acest an a cucerit Cupa României şi s-a impus în competiţia regională Erste Liga.

Corvinul Hunedoara s-a calificat în finala Cupei României

Finala Cupei României va avea loc pe 15 mai, la Sibiu.

O tânără din Piteşti a câştigat Marele Premiu al Festivalului Concurs Naţional „Ilie Micu” de la Sibiu

Gabriela Silvia Vişinescu de la Şcoala Populară de Arte din Piteşti a câştigat Marele Premiu al Festivalului Concurs Naţional de Interpretare Vocală "Ilie Micu" din Sibiu, secţiunea Muzică uşoară, care a avut loc la Sala Thalia.

Mai multe articole de același fel

Au înflorit bujorii de stepă de la Zau de Câmpie

Bujorii de stepă (Paeonia tenuifolia) din Rezervaţia Botanică de la Zau de Câmpie, cel mai înalt loc din lume în care această plantă s-a adaptat, au început să înflorească un pic mai devreme decât de obicei, pe fondul temperaturilor ridicate.