Statuia Regelui Ferdinand a fost amplasată în Piața Unirii din Oradea și va fi dezvelită cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la vizita Regelui Ferdinand și a Reginei Maria la Oradea, care a avut loc în 23 mai 1919. Statuia revine pe locul în care a fost amplasată inițial, în 1924, la propunerea generalului Traian Moșoiu.

Marţea trecută, statuia voievodului Mihai Viteazul a fost dată jos din centrul Oradie și urmează, la rândul ei, să fie reabilitată și mutată în Piața ce va purta același nume în Centrul Civic. Monumentul Regelui Ferdinand a fost adus tot marţea trecută, pe bucăţi. În această perioadă, statuia monarhului a fost asamblată şi pregătită într-un spaţiu special amenajat, în faţa episcopiei greco-catolice din Piaţa Unirii. Monumentul a fost finisat printr-o procedură de „patinare” și i-a fost schimbată culoarea, cu ajutorul unei substanțe speciale, dintr-una deschisă, într-un gri închis, spre negru.

Pregătirile pentru mutarea statuii au început luni încă de dimineaţă, însă macaraua care urma să o urce a fost adusă în jurul orei 15. După ce muncitorii au calat macaraua, au asigurat statuia, iar poliţiştii locali au închis circulaţia rutieră, a început mutarea propriu-zisă.

Întâi, statuia Regelui Ferdinand a fost adusă până în zona ansamblului Duiliu Marcu, unde, pe piedestal, i-au fost montate șuruburi, fiind apoi urcată pe soclu, unde muncitorii au poziționat-o, au făcut măsurători și au stabilit punctele în care urmează să fie fixată în șuruburi.