fbpx
5.8 C
Cluj-Napoca
AcasăEDUCAȚIEO ciupercă modificată genetic ucide rapid 99% dintre tânțarii care transmit malaria

O ciupercă modificată genetic ucide rapid 99% dintre tânțarii care transmit malaria

Publicat în

spot_img
spot_img

O ciupercă modificată genetic pentru a produce venin de păianjen ucide cu rapiditate populaţiile de ţânţari care transmit malaria, sugerează autorii unui studiu publicat în revista Science.

Cercetători de la Universitatea Maryland din Statele Unite şi experţi din Burkina Faso au aplicat noul agent patogen pe o coală de hârtie, ce a fost expusă într-un laborator care reproduce un sat african, potrivit Agerpres.

Metoda a avut succes şi a determinat o reducere a populaţiilor de ţânţari cu peste 99%, potrivit autorilor acestui studiu, publicat în revista Science.

„Niciun control transgenic al malariei nu a ajuns atât de departe pe drumul ce duce spre testarea propriu-zisă pe teren”, a declarat Brian Lovett, cercetător la Universitatea Maryland.

„Acest studiu reprezintă un mare pas înainte şi stabileşte un precedent, pentru ca noua metodă – dar şi alte metode transgenice – să poată să meargă mai departe în această direcţie”, a adăugat cercetătorul american.

Oamenii de ştiinţă au modificat genetic o ciupercă ce apare în mod natural în mediul înconjurător, pentru a transmite ţânţarilor toxina menţionată.

Toxina, un insecticid denumit Hybrid, este extrasă din veninul păianjenului-cu-pânză-pâlnie, care trăieşte în regiunea Blue Mountains din Australia.

Ciuperca a fost apoi testată într-o reproducere a unui sat din Burkina Faso, o ţară din Africa de Vest, într-o structură denumită „MosquitoSphere” – ce includea plante, colibe, mici bazine cu apă şi o sursă de hrană pentru ţânţari.

„Simpla aplicare a ciupercii transgenice pe o coală de hârtie pe care am agăţat-o apoi pe un perete în cadrul studiului nostru a determinat prăbuşirea populaţiilor de ţânţari în doar 45 de zile. Şi ea este la fel de eficientă pentru uciderea ţânţarilor rezistenţi la insecticide, cât şi a celor non-rezistenţi”, a explicat profesorul Lovett.

Potrivit autorilor studiului, ciuperca nu este dăunătoare pentru albine şi alte insecte.

Peste 400.000 de oameni mor în fiecare an din cauza malariei, potrivit statisticilor publicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Redactia

Articole recente

”Timișoara Muzicală” își va deschide peste câteva zile porțile, în capitala Banatului

Opera Gala, Turandot sau Otello sunt doar câteva dintre spectacolele de operă la care timișorenii și nu numai își pot cumpăra deja bilete, în vreme ce Filarmonica Banatul este pregătită să pună în scenă o serie de recitaluri și concerte simfonice care cu siguranță vor satisface și cele mai exigente pretenții ale melomanilor.

Corona Braşov a câştigat titlul de campioană la hochei

CSM Corona Braşov a câştigat, miercuri seara, Campionatul Naţional de hochei pe gheaţă şi a realizat o triplă istorică, după ce în acest an a cucerit Cupa României şi s-a impus în competiţia regională Erste Liga.

Corvinul Hunedoara s-a calificat în finala Cupei României

Finala Cupei României va avea loc pe 15 mai, la Sibiu.

O tânără din Piteşti a câştigat Marele Premiu al Festivalului Concurs Naţional „Ilie Micu” de la Sibiu

Gabriela Silvia Vişinescu de la Şcoala Populară de Arte din Piteşti a câştigat Marele Premiu al Festivalului Concurs Naţional de Interpretare Vocală "Ilie Micu" din Sibiu, secţiunea Muzică uşoară, care a avut loc la Sala Thalia.

Mai multe articole de același fel

”Dăm Click pe România” a inițiat înscrierile prin care școlile, liceele, grădinițele și asociațiile pot primi calculatoare

Dăm Click pe România este un proiect al asociației Ateliere Fără Frontiere prin care anual 4.000 de calculatoare recondiționate sunt donate către unitățile de învățământ care nu au echipamentele necesare de pe care elevii să poată învăța noțiune digitale de bază.

La Sibiu a fost semnat contractul de finanţare pentru construirea Campusului integrat pentru învăţământul dual

Proiectul a fost depus în urmă cu un an de Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, în calitate de lider al parteneriatului, şi de Primăria Municipiului Sibiu, cea care a cumpărat şi a pus la dispoziţie terenul de 20.000 metri pătraţi, aflat pe Calea Dumbrăvii.