fbpx
15.7 C
Cluj-Napoca
AcasăPOLITICĂDăncilă: Vrem să oferim cimitirului Valea Uzului statutul de cimitir internaţional

Dăncilă: Vrem să oferim cimitirului Valea Uzului statutul de cimitir internaţional

Publicat în

spot_img
spot_img

Premierul Viorica Dăncilă a respins, marţi, insinuările că evenimentele de la cimitirul Valea Uzului ar fi fost realizate de instituţii controlate de Guvern şi a spus că nu va tolera punerea în scenă a unor provocări interetnice în România. Dăncilă a precizat că doreşte ca cimitirul de la Valea Uzului să aibă statut internaţional, având în vedere că acolo sunt înhumaţi militari de mai multe naţionalităţi.

Dăncilă a spus, în cadrul discursului de la dezbaterea moţiunii de cenzură, că respinge orice formă de manifestare extremistă, orice act de violenţă pe criterii etnice.  „Voi spune câteva cuvinte despre incidentul de la cimitirul din Valea Uzului, un subiect care a fost puternic inflamat de interese electorale. Din start resping orice formă de manifestare extremistă, orice acţiune radicală, orice act de violenţă pe criterii etnice. Abordarea politică a unui astfel de subiect nu face decât să alimenteze conflictul, să genereze disensiuni şi să instige la ură. O resping cu fermitate”, a spus Dăncilă. 

Premierul a precizat că după preluarea cimitirului de la Valea Uzului acesta va deveni cu statut internaţional deoarece aici sunt înhumaţi militari de mai multe naţionalităţi.  

„În această perioadă am căutat soluţii care să asigure tuturor cetăţenilor dreptul sfânt de a-şi cinsti eroii. Avem în vedere adoptarea unei soluţii prin care Ministerul Apărării Naţionale să preia administrarea cimitirului Valea Uzului şi să oferim acestei necropole de război statutul de cimitir internaţional, având în vedere aici sunt înhumaţi militari de mai multe naţionalităţi. Este o decizie pe care o vom lua în urma dialogului. Ministerul Apărării Naţionale a propus omologilor din Ungaria organizarea unei întâlniri de lucru în perioada 24 – 28 iunie. Am convingerea că prin dialog şi cooperare vom găsi cele mai bune soluţii acceptate de toate părţile implicate astfel încât situaţia să revină la normal, iar pe viitor să nu mai existe astfel de tensiuni”, a spus premierul. 

Dăncilă a respins insinuările că evenimentele de la cimitirul Valea Uzului ar fi fost puse în scenă de autorităţi controlate de Guvern.  

„În ceea ce priveşte insinuarea ca acele evenimente ar fi fost puse în scenă de instituţii controlate de Guvern, o resping categoric. În ce mă priveşte, voi respecta minoritatea maghiară, indiferent de votul parlamentarilor UMDR de astăzi. Îi respect pe reprezentanţii tuturor minorităţilor pentru că sunt cetăţeni români, iar eu sunt prim-ministrul tuturor românilor, însă nu voi tolera şi cu atât mai puţin nu voi participa la punerea în scenă a unor provocări interetnice în România, iar prin asta cred că mi-am definit foarte clar poziţia”, a mai declarat Dăncilă.

Mai mulţi maghiari au format, în 6 iunie, un lanţ uman pentru a nu permite românilor să intre în Cimitirul Eroilor din Valea Uzului, pentru a participa la sărbătoarea de Ziua Eroilor. Un grup de români a forţat intrarea, la faţa locului intervenind şi jandarmii pentru ca situaţia să nu escaladeze.

Încă de atunci, UDMR a transmis că solicită demiterea ministrului de Interne, Carmen Dan, şi a prefectului judeţului Harghita.

Sursa: news.ro

Redactia

Articole recente

CLICK PE VIAȚĂ | Tânăra artistă Luana Toader, despre planurile de viitor și parcursul profesional

Invitata podcastului de astăzi are un cumul de îndeletniciri, în curând va fi absolventa...

”Marșul pentru viață” – un eveniment ce vine în sprijinul femeilor însărcinate

Tema ediției din acest an este ”construim împreună pentru viață” și a fost inspirată de situația care a dus la moartea Alexandrei Ivanov, o mamă în vârstă de 25 de ani căreia nu i s-au acordat îngrijirile medicale necesare în urma unui avort spontan.

Dominic Fritz: Am semnat parteneriatul cu IFC, divizia de dezvoltare a Băncii Mondiale pentru un nou spital municipal la Timișoara

Dominic Fritz face primul pas pentru construirea unui spital nou în Timişoara

ADR Centru a lansat proiectul pentru finanțarea infrastructurii și serviciilor educaționale din învățământul primar și secundar obligatoriu

Peste 16 milioane euro sunt alocați pentru finanțarea infrastructurii și serviciilor educaționale

Mai multe articole de același fel

Korodi Attila: Miercurea Ciuc devine un centru regional puternic al formării duale

Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Korodi Attila, a semnat astăzi, la București, contractul de finanțare în valoare de 121,67 milioane de lei pentru consolidarea învățământului dual și renovarea campusului școlar din Toplița-Ciuc. Valoarea sprijinului extern obținut prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) se apropie de 100 de milioane de lei.