fbpx
1.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI COVASNAFestivalul kürtőskalács-ului, în septembrie la Sfântu Gheorghe

Festivalul kürtőskalács-ului, în septembrie la Sfântu Gheorghe

Publicat în

spot_img
spot_img

Asociaţia pentru Dezvoltarea Turismului din cadrul Consiliului Judeţean Covasna va organiza între 13-15 septembrie, în Sfântu Gheorghe, cea de-a treia ediţie a Festivalului kürtőskalács-ului şi al deliciilor dulci, un eveniment gastronomic menit să promoveze zona şi tradiţiile locale.

În cadrul festivalului va avea loc şi un concurs de preparat kürtőskalács, pentru desemnarea celui mai bun colac secuiesc glazurat cu zahăr ars.

„Am început pregătirile pentru Festivalul deliciilor dulci, unde personajul principal va fi kürtőskalács. Scopul evenimentului este promovarea acestui produs secuiesc şi vom organiza şi un concurs de pregătit kürtőskalács. În fiecare an dorim să găsim kürtőskalács-ul anului. De asemenea, şi anul acesta, între 13-15 septembrie, în Sfântu Gheorghe va avea loc festivalul acesta, unde vor concura mai multe echipe care produc kürtőskalács. Se fac înscrieri, suntem în pregătire, deci aşteptăm echipele care vor să concureze la acest eveniment”, a declarat Kopacz Zsuzsa, reprezentanta Asociaţiei pentru Promovarea Turismului Covasna.

La prima ediţie au participat 11 echipe, iar premiul pentru cel mai bun kürtős tradiţional a fost câştigat de echipa „Bunicuţa” din Miercurea Ciuc, în timp ce premiul pentru cel mai bun kürtős făcut după o reţetă inovativă i-a revenit echipei „Indivino” din Sfântu Gheorghe, care a preparat un colac secuiesc presărat cu migdale, având la bază o reţetă veche de aproape o sută de ani.

La cea de-a doua ediţie, desfăşurată anul trecut, a fost preparat un colac secuiesc glazurat cu zahăr ars în lungime de 13 metri, pentru care s-au folosit 13 kilograme de făină, 13 ouă, vanilie, zahăr, apă şi drojdie. Aluatul a fost înfăşurat pe un buştean din lemn, după care a fost tapetat cu zahăr şi pus la rumenit pe jar până ce zahărul s-a caramelizat şi a prins o pojghiţă lucioasă. Momentul a fost imortalizat cu aparatele de fotografiat, iar apoi colacul a fost tăiat bucăţi şi împărţit zecilor de oameni prezenţi la eveniment.

„Judeţul Covasna are foarte multe oferit din punct de vedere gastronomic şi de aceea anual organizăm foarte multe festivaluri de acest gen”, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Grüman Róbert.

Consiliul Judeţean Covasna a demarat în urmă cu aproape patru ani o campanie de promovare a kürtőskalács-ului şi a tipărit pliante în 19 limbi pentru a populariza istoricul, modul de preparare a acestei specialităţi culinare, precum şi produsele „înrudite” cu acesta.

Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, originea acestui produs tradiţional este foarte veche, însă prima reţetă datează din anul 1784 şi provine din actualul judeţ Covasna, fiind consemnată de către contesa Mikes Maria din Zăbala.

Mai mulţi specialişti, care au refăcut „arborele genealogic” al kürtőskalács-ului, au descoperit că acesta are nouă „verişori” în Europa.

„Kürtős” în limba maghiară înseamnă burlan sau horn, denumirea produsului provenind de la asemănarea cu aceste obiecte.

Sursa: Agerpres

Redactia

Articole recente

FITS | John Malkovich și Isabelle Adjani, printre actorii de excepție prezenți, în iunie, la Sibiu

Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) va aduce în România, în perioada 21-30 iunie, numeroase personalităţii mondiale ale artelor spectacolului, precum actorul John Malkovich, actriţa Isabelle Adjani, Mikhail Baryshnikov şi Jan Fabre, dar şi pe Jon Fosse, unul dintre cei mai apreciaţi autori ai momentului

Alin Nica i-a retras toate atribuţiile vicepreşedintelul CJ Timiş, Cristian Moş, după ce acesta a anunţat că va candida independent la Primăria Timişoara

Forţa Dreptei, partidul din care acum face parte Alin Nica, după ce a plecat de la PNL, partidul care l-a susţinut în funcţia de preşedinte al CJ Timiş, i-a solicitat demisia lui Moş.

Aterizare de urgenţă pe Aeroportul Timişoara în urma unei ameninţări cu bombă

”A fost activat Planul Roşu de Intervenţie. Pasagerii sunt evacuaţi din avion”, au transmis reprezentanţii ISU Timiş.

La Alba Iulia se deschide sezonul de turism cultural şi istoric în 1 mai

Vor fi reluate spectacolele de reconstituire istorică antică şi schimbul de gardă, evenimente care atrag un număr mare de turişti în fiecare an

Mai multe articole de același fel

Antal Árpád anunţă construirea unei noi zone rezidenţiale pentru familii tinere care lucrează în domeniul sănătăţii şi al educaţiei, pe locul unei foste ferme...

Primarul din Sfântu Gheorghe a adăugat că „aceasta este o altă piatră de hotar pentru oraşul nostru, deoarece noul campus dual, noul centru educaţional, le va permite copiilor noştri să înveţe meseriile viitorului, de la liceu până la universitate, în parteneriat cu firmele locale”.

Au început înscrierile pentru cea de-a 13 ediţie a ”Galopiadei secuieşti”

Galopiada va cuprinde atât cursele tradiţionale, cât şi demonstraţii de călărie, lupte pe cai, spectacole de cascadorie, programe pentru copii şi un târg meşteşugăresc şi de produse tradiţionale.