fbpx
12.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI MUREȘBogăția culturală a comunităților etnice, prezentată la Festivalul Intercultural ”ProEtnica” Sighișoara

Bogăția culturală a comunităților etnice, prezentată la Festivalul Intercultural ”ProEtnica” Sighișoara

Publicat în

spot_img
spot_img

De 17 ani încoace, la fiecare sfârșit de vară, Cetatea Sighișoarei devine lăcașul ce adapostește o inestimabilă comoară: bogăția culturală a comunităților etnice din România. În fiecare an, sute de reprezentanţi ai tuturor etniilor din ţară s-au reunit aici sub umbrela unui festival unic. La fel va fi și la cea de-a 17-a ediție a Festivalului Intercultural ”ProEtnica” , eveniment care se va desfășura între 21 și 25 august.

Conform organizatorilor, se așteaptă o participare numeroasă, peste 600 de reprezentanţi ai tuturor etniilor din România, dar și cei ai minorității sorabilor din Germania, urmând să fie prezenți.

ProEtnica, îi va purta pe cei prezenți printr-un „univers divers” al vietii sociale, culturale si spirituale a comunitatilor etnice din Romania, etalat prin spectacole de muzica, dans, poezie si teatru, activitati interactive cu publicul, expozitii de arta contemporana, lansari de carti si publicatii, vizionari de filme, bal interetnic, standuri de mestesugari, expozitii culinare, dezbateri si mese rotunde, publicatii, spectacole intercomunitare.

Potrivit organizatorilor există o secţiune nouă în acest an, o latură care în anii trecuţi nu a fost aşa accentuată. Este vorba de literatura minorităţilor sau a scriitorilor care scriu despre minorităţi. Pentru aceasta există un salon literar, în care scriitori ai minorităţilor naţionale, precum şi scriitori care scriu despre minorităţi îşi prezintă operele, organizează dezbateri, lecturi, prezentări, expoziţii, lansări de carte’, a declarat directorul Festivalului, Volker Reiter.

Programul artistic al Festivalului cuprinde momente de dans şi muzică tradiţionale, susţinute de peste 50 de ansambluri ale minorităţilor naţionale, care vor evolua pe scena amplasată în Piaţa Cetăţii, iar în Cetatea Medievală vor fi amplasate standuri ale meşteşugarilor, cât şi standuri de prezentare ale minorităţilor naţionale.

Volker Reiter a precizat că ProEtnica mai cuprinde şi o serie de secţiuni tradiţionale precum ”Agora dialogului intercultural”, constând în prelegeri, mese rotunde, simpozioane, de asemenea va avea şi teatru, expoziţii comune de artă cu lucrări ale artiştilor contemporani din rândul minorităţilor naţionale.

Una dintre serile ProEtnica 2019, cea din 22 august, va fi o seară grecească care se va încheia cu un recital susţinut de Ionuţ Galani, iar în data de 24 august vor concerta Bucharest Klezmer Band împreună cu Maia Morgenstern.

Programul complet poate fi consultat aici: https://www.proetnica.ro/images/program/Program-ProEtnica-2019.pdf

Redactia

Articole recente

Dominic Fritz: Am semnat parteneriatul cu IFC, divizia de dezvoltare a Băncii Mondiale pentru un nou spital municipal la Timișoara

Dominic Fritz face primul pas pentru construirea unui spital nou în Timişoara

ADR Centru a lansat proiectul pentru finanțarea infrastructurii și serviciilor educaționale din învățământul primar și secundar obligatoriu

Peste 16 milioane euro sunt alocați pentru finanțarea infrastructurii și serviciilor educaționale

Consilierii locali din Târgu Mureș au aprobat proiectul reamenajării străzii Bolyai

Scopul proiectului este de a încuraja mobilitatea bazată pe mersul pe jos, cu bicicleta, diminuarea traficului rutier, reducerea congestiei în zona centrală, îmbunătățirea condițiilor de trafic

Directorul general al Teatrului Național din Timișoara, Ada Hausvater, distinsă cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler

Decretul nr. 55 din 15 ianuarie 2024, emis de președintele României cu prilejul Zilei Culturii Naționale, consfințește acordarea acestui prestigios titlu Adei Hausvater, „în semn de înaltă apreciere pentru meritele importante în aducerea dramaturgiei românești și a Teatrului Național Mihai Eminescu în prim-planul culturii europene, pentru dezvoltarea prin arta dramatică a spiritului civic și democratic în Timișoara”, subliniind, de asemenea, dubla sa calitate de regizor și manager de teatru.

Mai multe articole de același fel

Ansamblul Memorial Petőfi Sándor de la Albeşti va fi renovat şi modernizat

Ansamblul în Memoria lui Petőfi Sándor din Albeşti se află în locul în care au fost înhumaţi între 300 şi 400 de soldaţi maghiari căzuţi în bătălia din 31 iulie 1849, în memoria lor şi a poetului Petőfi Sándor fiind ridicat un obelisc de circa 9 metri înălţime.

Soluţie de reîntinerire a Lacului Ursu din Sovata după constatarea reducerii fenomenului de heliotermie

În urma unor studii efectuate asupra Lacului Ursu din Sovata de către biofizicianul Peter Hantz, împreună cu cercetători din Ungaria, Germania şi SUA, s-a constatat o reducere a fenomenului de heliotermie, iar soluţia de reîntinerire a lacului a fost sugerată chiar de către localnici