fbpx
1.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI COVASNAUn kürtőskalács de 14 metri va fi preparat la Festivalul deliciilor dulci...

Un kürtőskalács de 14 metri va fi preparat la Festivalul deliciilor dulci de la Sfântu Gheorghe

Publicat în

spot_img
spot_img

Un kürtőskalács în lungime de 14 metri va fi preparat săptămâna viitoare, la Sfântu Gheorghe, în cadrul celei de-a treia ediţii a Festivalului deliciilor dulci, au anunţat organizatorii.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Gruman Robert, a precizat, într-o conferinţă de presă, că în cadrul festivalului, care se va desfăşura în perioada 13-15 septembrie în centrul municipiului Sfântu Gheorghe, va avea loc un concurs de preparat kürtőskalács la care vor participa 15 echipe din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, în urma căruia va fi desemnat cel mai delicios preparat.

De asemenea, va fi copt pe jar un kürtőskalács în lungime de 2 metri şi o circumferinţă de 50 de centimetri, precum şi un kürtőskalács în lungime de 14 metri.

„Vizitatorii vor putea gusta nu doar kürtőskalács, ci şi clătite, turtă dulce, ciocolată şi alte dulciuri (…) Vom încerca să facem un kürtőskalács lung de 14 metri, deci mai mare decât cei pe care i-am făcut până acum (…) În cadrul festivalului vor fi organizate numeroase activităţi pentru copii, cum ar fi prepararea de kürtőskalács, ateliere meşteşugăreşti, dar şi concerte, printre invitaţi numărându-se şi formaţia Direcţia 5”, a declarat Gruman Robert.

Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, a declarat că kürtőskalács, tradiţionalul colac secuiesc învelit în zahăr ars, este un fel de cozonac ce nu lipseşte de pe mesele localnicilor în zilele de sărbătoare.

Acesta a precizat că pentru prepararea kürtőskalács-ului de 2 metri va fi folosită făină din judeţele Covasna, Harghita, Mureş, Braşov, precum şi din judeţele înfrăţite din Ungaria şi va fi un simbol al solidarităţii şi comuniunii.

La rândul său, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Covasna, Edler Andras, a precizat că Festivalul deliciilor dulci a rezultat din contopirea Festivalului kürtőskalács-ului şi Festivalul Ciocolatei, iar scopul lui este atât de a promova acest produs tradiţional, dar şi de a promova zona din punct de vedere cultural, economic şi turistic.

„Asta a fost ideea festivalului, să genereze interes şi să să ne facă cunoscuţi în mod pozitiv în lumea mai mică sau mai mare, dincolo de Ţinutul Secuiesc. Pe de altă parte, acest festival generează şi creştere economică (…) După cum se ştie, foarte mulţi oameni din regiunea noastră se ocupă cu prepararea kürtőskalács-ului”, a declarat Edler Andras.

Potrivit organizatorilor, bugetul alocat festivalului este de 200.000 de lei, iar finanţarea va fi asigurată de Primăria Sfântu Gheorghe şi Consiliul Judeţean Covasna.

La prima ediţie a festivalului au participat 11 echipe, iar premiul pentru cel mai bun kurtos tradiţional a fost câştigat de o echipă din Miercurea Ciuc, în timp ce premiul pentru cel mai bun kurtos făcut după o reţetă inovativă a revenit unei echipe din Sfântu Gheorghe, care a preparat un colac secuiesc presărat cu migdale, având la bază o reţetă veche de aproape o sută de ani.

La cea de-a doua ediţie, desfăşurată anul trecut, a fost preparat un colac secuiesc glazurat cu zahăr ars în lungime de 13 metri, pentru care s-au folosit 13 kilograme de făină, 13 ouă, vanilie, zahăr, apă şi drojdie.

Consiliul Judeţean Covasna a demarat în urmă cu aproape patru ani o campanie de promovare a kürtőskalács-ului şi a tipărit pliante în 19 limbi pentru a populariza istoricul, modul de preparare a acestei specialităţi culinare, precum şi produsele gastronomice „înrudite” cu acesta. 

Sursa: Agerpres

Redactia

Articole recente

FITS | John Malkovich și Isabelle Adjani, printre actorii de excepție prezenți, în iunie, la Sibiu

Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) va aduce în România, în perioada 21-30 iunie, numeroase personalităţii mondiale ale artelor spectacolului, precum actorul John Malkovich, actriţa Isabelle Adjani, Mikhail Baryshnikov şi Jan Fabre, dar şi pe Jon Fosse, unul dintre cei mai apreciaţi autori ai momentului

Alin Nica i-a retras toate atribuţiile vicepreşedintelul CJ Timiş, Cristian Moş, după ce acesta a anunţat că va candida independent la Primăria Timişoara

Forţa Dreptei, partidul din care acum face parte Alin Nica, după ce a plecat de la PNL, partidul care l-a susţinut în funcţia de preşedinte al CJ Timiş, i-a solicitat demisia lui Moş.

Aterizare de urgenţă pe Aeroportul Timişoara în urma unei ameninţări cu bombă

”A fost activat Planul Roşu de Intervenţie. Pasagerii sunt evacuaţi din avion”, au transmis reprezentanţii ISU Timiş.

La Alba Iulia se deschide sezonul de turism cultural şi istoric în 1 mai

Vor fi reluate spectacolele de reconstituire istorică antică şi schimbul de gardă, evenimente care atrag un număr mare de turişti în fiecare an

Mai multe articole de același fel

Antal Árpád anunţă construirea unei noi zone rezidenţiale pentru familii tinere care lucrează în domeniul sănătăţii şi al educaţiei, pe locul unei foste ferme...

Primarul din Sfântu Gheorghe a adăugat că „aceasta este o altă piatră de hotar pentru oraşul nostru, deoarece noul campus dual, noul centru educaţional, le va permite copiilor noştri să înveţe meseriile viitorului, de la liceu până la universitate, în parteneriat cu firmele locale”.

Au început înscrierile pentru cea de-a 13 ediţie a ”Galopiadei secuieşti”

Galopiada va cuprinde atât cursele tradiţionale, cât şi demonstraţii de călărie, lupte pe cai, spectacole de cascadorie, programe pentru copii şi un târg meşteşugăresc şi de produse tradiţionale.