Cea mai veche mănăstire catolică din vestul ţării, Maria Radna, din judeţul Arad, primește an de an mii de pelerini. Credincioșii vin în fiecare an, de la zeci și chiar sute de km depărtare, pentru a sărbători, la Basilica Papala Maria Radna, nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică.

Și în acest an peste 25.000 de credincioși au fost prezenți la cele 22 de slujbe ținute în 5 limbi: română, maghiară, germană, slovacă şi croată. După slujbă, potrivit obiceiului, pelerinii refac drumul Crucii si urca pe dealul din spatele Manastirii. Acolo culeg lacrimile Maicii Domnului, semintele unor copaci care au capatat valoare simbolica și care se gasesc doar in preajma acestei sarbatori.

Deși este o mânăstire catolică, la Maria Radna vin an de an, credincioși din toate religiile, iar unii dintre ei rămân peste noapte la biserică. Tot la Radna, după ce ascultă slujba, oamenii culeg din pădurea de stejari din spatele mânăstirii muguri asemuiți cu lacrimile Fecioarei Maria, care îi feresc de boli și necaz.

Slujbele speciale au început încă de sâmbătă dimineață și sunt oficiate in mai multe limbi, printre care maghiară, germană, română și croată.

La Maria Radna există o icoană a Maicii Domnului, despre care se spune că e făcătoare de minuni și cu toate că a trecut printr-un puternic incendiu, a scăpat neatinsă. Legenda spune că cei care se roagă la icoana Maicii Domnului sunt vindecați în mod miraculos de boli.

Prezența la Radna a icoanei, o imagine a Fecioarei Maria pe Muntele Carmel, este consemnată pentru prima dată documentar în 1668. Povestea spune că aceasta a fost cumpărată de un călugăr bosniac, Djuro Vrichonossa, de la un vânzător ambulant de icoane italian. Ulterior, bosniacul a donat-o Bisericii Radna, care la vremea respectivă era o construcție din lemn, îngrijită de călugări franciscani de proveniență bosniacă.

Când biserica a fost arsă din temelii de un atac otoman, icoana a fost recuperată din cenușa lăcașului, intactă. Icoana este acum montată pe o placă de lemn, iar marginile îi sunt acoperite cu brocart cu fir de aur. Din 1767, aceasta se află pe altarul înalt al bisericii actuale. Bazilica Minor Maria Radna a fost declarată de Papa Ioan Paul al II-lea ca fiind cea mai importantă biserică de pelerinaj a tuturor catolicilor din Banat.

Comentează și tu acest articol

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.