fbpx
5.6 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI MUREȘUn studio foto, o clătitărie și un studio de înfrumusețare, printre afacerile...

Un studio foto, o clătitărie și un studio de înfrumusețare, printre afacerile finanțate cu câte 25.000 de euro în cadrul proiectului strategic „Mainstream Sighișoara”

Publicat în

spot_img
spot_img

Nu mai puțin de 50 de participanţi s-au înscris la cursurile de instruire antreprenorială organizate de Centrul de Resurse pentru Comunităţile de Romi din Cluj, care, cu ajutorul mentorilor de antreprenoriat, au elaborat şi depus planuri de afaceri concrete. 25 dintre aceștia au participat la un interviu în faţa unei comisii de analiză, iar 6 au fost selectaţi pentru primirea unei subvenţii individuale de 25.000 de euro.

Centrul de Resurse pentru Comunităţile de Romi din Cluj este asociat cu Municipiul Sighişoara, Fundaţia „Veritas” Sighişoara şi Şcoala Gimnazială „Miron Neagu” Sighişoara în proiectul strategic „Mainstream Sighişoara – investiţie europeană pentru incluziunea socială”, al cărui obiectiv general îl constituie promovarea accesului egal la măsuri integrate de educaţie, ocupare, antreprenoriat, servicii medicale şi sociale, eliberare acte de identitate şi de proprietate, reabilitare locuinţe şi antidiscriminare pentru persoanele din zonele mărginaşe ale Sighişoarei, în care există populaţie aparţinând minorităţii rome.

Proiectul este finanţat cu 12.635.894,86 de lei, din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020 şi se implementează în Municipiul Sighişoara, pe o perioadă de 36 de luni, între August 2017 şi Iulie 2020.
Rezultatele cumulate sub formă de recomandări vor fi cuprinse în viitoarea Strategie Locală Antidiscriminare, ca parte a Strategiei de Dezvoltare Locală a Municipiului Sighişoara.

Înainte de a lua parte la această competiţie, persoanele interesate au urmat un curs de formare antreprenorială. În perioada Decembrie 2018 – Mai 2019 au fost organizate 4 astfel de cursuri a câte 3 zile fiecare, la care au participat, în total, 121 de cursanţi. Aici, ei au deprins principiile de bază ale unei afaceri şi modul de elaborare a unui plan de afacere, cu scopul susţinerii antreprenoriatului în cadrul comunităţilor rome marginalizate.

În urma analizării planurilor de afaceri şi în baza discuţiilor individuale cu beneficiarii înscrişi în competiţie, membrii comisiei de evaluare au acordat un punctaj pentru fiecare plan de afacere.

Potrivit domnului Gabor Adam, coordonator ocupare şi antreprenoriat, „punctajele au fost centralizate, s-a calculat o medie pentru fiecare plan de afacere, iar punctajele au fost centralizate în ordinea descrescătoare, primele 5 persoane din această listă având şanse reale de a obţine subvenţii.

S-au redactat scrisori de înştiinţare pentru fiecare dintre cele 50 de persoane care au întocmit plan de afacere, cu un conţinut diferit în funcţie de participarea sau nu la competiţie. Scrisorile au fost înmânate fiecărui participant la competiţie în perioada 24-26 Iunie 2019, astfel încât fiecare participant a fost înştiinţat asupra rezultatului în timp util. Deoarece nu au fost depuse contestaţii în perioada de contestaţie, rezultatul iniţial a rămas nemodificat. Conform planului iniţial, din cele 6 proiecte selectate, primele 5 primesc subvenţie din partea proiectului.

Având în vedere însă calitatea bună, în general, a proiectelor, şi, în special, a proiectului situat pe locul 6, s-a iniţiat un act adiţional la contractul de finanţare pentru finanţarea şi celui de al 6-lea proiect.”

Cele 6 proiecte selectate pentru finanţare sunt:

1. Comerţ – bufet expres „SALATA ZURLIE”, iniţiat de Stupariu Laurenţiu Marian;
2. Servicii – studio foto, iniţiat de Hermann Nicolae Bogdan;
3. Servicii – înfrumuseţare, iniţiat de Ianko Georgeta;
4. Servicii – street food (clătitărie), iniţiat de Horvat Tunde-Eva;
5. Servicii – lucrări de instalaţii sanitare de încălzire, iniţiat de Boldizsar Petru;
6. Servicii – organizare de evenimente pentru copii, iniţiat de Laszlo Vilmos Cristian.

În cursul lunii Iulie 2019, cei 6 beneficiari şi-au înregistrat societăţile comerciale cu răspundere limitată la O.N.R.C. Mureş, consiliaţi şi asistaţi fiind de mentorii de antreprenoriat.

Etapa următoare este cea de implementare.

Redactia

Articole recente

Corona Braşov a câştigat titlul de campioană la hochei

CSM Corona Braşov a câştigat, miercuri seara, Campionatul Naţional de hochei pe gheaţă şi a realizat o triplă istorică, după ce în acest an a cucerit Cupa României şi s-a impus în competiţia regională Erste Liga.

Corvinul Hunedoara s-a calificat în finala Cupei României

Finala Cupei României va avea loc pe 15 mai, la Sibiu.

O tânără din Piteşti a câştigat Marele Premiu al Festivalului Concurs Naţional „Ilie Micu” de la Sibiu

Gabriela Silvia Vişinescu de la Şcoala Populară de Arte din Piteşti a câştigat Marele Premiu al Festivalului Concurs Naţional de Interpretare Vocală "Ilie Micu" din Sibiu, secţiunea Muzică uşoară, care a avut loc la Sala Thalia.

Festivalul ”Săptămâna Haferland” va avea loc între 8 şi 11 august, în zece sate din Ţara Ovăzului

Tema ediţiei din acest an a festivalului este "Istorie, tradiţie şi cultură. Ieri şi azi în Haferland".

Mai multe articole de același fel

Au înflorit bujorii de stepă de la Zau de Câmpie

Bujorii de stepă (Paeonia tenuifolia) din Rezervaţia Botanică de la Zau de Câmpie, cel mai înalt loc din lume în care această plantă s-a adaptat, au început să înflorească un pic mai devreme decât de obicei, pe fondul temperaturilor ridicate.